Priporočila

Komisija za turno kolesarstvo PZS je pripravila Priporočila za turno kolesarstvo PZS, kot osnova so bila uporabljena Pravila kolesarstva Mednarodne gorsko kolesarske organizacije IMBA (International Mountain Bicycling Association).

Naše osnovno vodilo je častni kodeks slovenskih planincev.

  • Kolesari samo po dovoljenih poteh. Na  poteh namenjenih pešcem in kolesarjem imajo pešci prednost. Po gozdovih,  travnikih in drugih vrstah brezpotja se ne vozimo. Upoštevaj zapore poti  (če nisi prepričan, vprašaj), izogni se prečenju privatnih zemljišč, zagotovi si dovoljenje, ko je to potrebno. Način kolesarjenja vpliva na odločitve in politiko lastnikov in upravljalcev zemljišč.
  • Kolesari brez puščanja sledi. Kolesari podlagi primerno.  Razmočena podlaga se hitreje poškoduje. Ne zaviraj z blokiranim zadnjim kolesom. Uporabljaj obstoječe poti, ne delaj novih in ne delaj bližnjic. Kar si prinesel v naravo, odnesi tudi domov.
  • Nikoli ne plaši živali. Nenadna pojava, hiter gib,  hrup, plaši živali. To lahko postane nevarno zate, za druge in živali. Živalim pusti dovolj prostora, da se lahko umaknejo. Bodi pozoren, ko pelješ mimo konja, in upoštevaj navodila jezdeca. Lese pusti take, kot si  jih našel.
  • Obvladuj kolo. Upoštevaj hitrostne omejitve,  priporočila in lastne sposobnosti. Neprevidnost lahko povzroči nesrečo. Za  ovinki in mrtvimi koti vedno pričakuj ovire ali druge uporabnike.
  • Spoštuj ostale uporabnike. Ne plaši drugih, daj vedeti  da prihajaš. Prijateljski pozdrav je zelo dobrodošel. Bodi uvideven:  upočasni vožnjo, vzpostavi komunikacijo, če je potrebno se umakni oz. sestopi s kolesa. Vedno ponudi pomoč kadar je to potrebno. Izbiraj manj obiskane poti.
  • Ture načrtuj vnaprej. Vedno moraš upoštevati v  kakšnem stanju je tvoja oprema, kakšne so tvoje sposobnosti, kakšen je  teren, kamor se odpravljaš, in se temu primerno pripravi. Bodi samozadosten, vzdržuj opremo, s seboj nosi potrebne zaloge živil, prvo  pomoč in rezervno opremo (tehnična oprema, oblačila). Dobro izpeljana tura je v zadovoljstvo in ne v breme drugim. Vedno nosi čelado in drugo  primerno zaščitno opremo.

Samo s pozitivnim okoljevarstvenim odnosom in z družbeno odgovornostjo bomo lahko obdržali poti.

2014_04_06_Peseke

 

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica