Vabimo vas na

 Viš (Jôf Fuart)

(2666 m)

5. septembra 2009

ODHOD: 4:00 (z avtobusne postaje v Gorici)

PREVOZ: avtobus

CENA: 17 EUR, nečlani 20 EUR

OPIS: O visoki gori pripoveduje njeno slovensko ime, o njeni mogočnosti, ali še bolje, o njeni moči, pa furlansko, saj bi tej veličastni lepotici v osrčju Zahodnih Julijcev le stežka našli primernejšega – Jof Fuart, močna gora, ki bi ji stari Latinci mimogrede pritaknili njihovo povečevalnico »Mons Fortis «. Ta naša močna gora stoji nad spletiščem dolin in krnic, ki segajo k njenemu vznožju kot zvezdni kraki od severa, vzhoda in juga. Zajzera z Žabniško krnico, Mrzla voda in Jezerska dolina z Belim potokom. Le na zahod, za soncem, segajo daleč nad Kanalsko in Železno dolino grebeni Poliških Š pikov, tja do Montaža in Strme peči. Kakšno razkošje divjih prepadov in razbrazdanih grebenov enega najbolj veličastnih kotičkov vseh Julijcev se je strnilo okrog gore visokega in močnega imena. (Vir: http://www.gore-ljudje.net/novosti/24158/)

Izhodišče našega izleta bo v Jezerski dolini (1062 m), od koder bomo do Viške planine (Malga Grantagar, 1530 m) šli po gozdni cesti (glavno cesto Trbiž–Nevejsko sedlo bomo zapustili dobre tri kilometre za Rabeljskim jezerom) (1,5 h), s planine se bomo povzpeli po strmi poti do koče Corsi (1 h). Na vrh Viša (2666 m) se bomo povzpeli po južnem pobočju med bujnim alpskim cvetjem in v družbi kozorogov. Pot je na mestih zavarovana z jeklenicami.(2,5 h)

Vračali se bomo po poti Anite Goitan do koče Corsi, za spust v dolino bomo izbrali lepo speljano stezo pod Kapno steno in Beljaškim stolpom. Vse to pa nam bo vzelo približno 4 h.

Utrinke z nedeljske ogledne ture si lahko ogledate na www.pdslivnica.com/galerija/

OPREMA: planinski čevlji, čelada, ustrezna obleka, krema za sončenje, priporočljive pohodne palice, osebni dokument

ČAS HOJE: 9 ur

PREHRANA: iz nahrbtnika, dovolj vode

ZAHTEVNOST: pot je zelo zahtevna, ne toliko tehnično kot kondicijsko

ROK PRIJAVE: torek, 1. 9. 2009

INFORMACIJE IN PRIJAVE:

Matej Planko 040-161-352

pdslivnicapricelju@gmail.com

www.pdslivnica.com

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica