Vabimo vas v Dolomite

Tofane in Monte Cristallo

20. do 22. avgusta 2009

 

 

ODHOD: 19. 8. v večernih urah izpred trgovine Grasselli

PREVOZ: organiziran (glede na število prijavljenih)

POTEK: Izbrali smo vrhove in ferate na dva in tri tisočake okrog smučarskega letovišča Cortina d’Ampezzo.
 
Prvi dan, 20. avgusta:
Tofana di Mezzo je s 3244 m najvišji vrh skupine Tofan, ki se mogočno pnejo nad Cortino d’Ampezzo, in hkrati tudi tretji najvišji vrh Dolomitov. Nanj vodi ena izmed najzahtevnejših in zračnih dolomitskih ferat, sestavljena pa je iz dveh delov: Via Ferrata Punta Anna, ki vodi do vmesnega vrha Punta Anna (2731 m), na sam vrh pa pripelje Via Ferrata Gianni Aglio. Vzpona je za 1200 višinskih metrov (časovno 5h 30′), od tega v ferati 800 m. Z vrhom Tofana di Mezzo se naš vzpon konča. V dolino pa se bomo popeljali s kabinsko žičnico, ki nam spust nedvomno, močno olajša. Podrobnejši opis skupaj z nekaj fotografijami, da bo predstava o poti nekoliko lažja, lahko najdete na spletnem naslovu mogočnih Tofan.
 
Drugi dan, 21. avgusta:
Col Rosa (2241 m) je soseda Tofan, nanjo vodi srednje težka zavarovana pot Ferrata Ettore Bovero. Kljub nekoliko nižji višini nudi vrh čudovite razglede na sosednje gore. Podobno kot na Tofanah in skupini Cristalla je tudi tu polno ostankov vojne. Ferata poteka po južni steni gore, na izhodišče pa se vrnemo po položnejši severni strani. Vzpona je skupno za 900 višinskih metrov, od tega v ferati 300 m (5 h). Opis poti skupaj z nekaterimi fotografijami si lahko ogledate na tem naslovu.
 
Tretji dan, 22. avgusta:
Glede na želje, preostale moči in vreme se bomo odločili, kako in kaj tretjega dne. Imeli bomo na izbiro, da opravimo delni vzpon po ferati Ivano Dibona in se preko Cristallino d’Ampezzo (3008 m) in preko Forcela Stounies povzpnemo na Cima di Mezzo (3154 m), ki je dostopni vrh v skupini Monte Cristallo v bližini Cortine d’Ampezzo in hkrati njen drugi najvišji vrh. Lahko pa si bomo izbrali pol kilometra nižji vrh Forame di Fuori (2413 m) in se po ferati Rene de Pol v krožni turi spustili do prelaza Cima Banche. Slednja v času 6 ur in pol, predhodna pa dokaj podobno.
 
Zraven osnovne gorniške opreme in oblačil obvezno potrebujete še naslednjo opremo: čelado, enodelni plezalni pas ali dvo-delni plezalni pas (spodnji in zgornji del ter povezovalni trak ali vrvico), samovarovalni komplet in rokavice za ferate. Nekaj opreme si lahko sposodite v društvu.  
 
Okvirna cena prevoza bo 50+ €, odvisno od izbranega načina prevoza. Načeloma bomo spali v kampu v svojih šotorih, ki si jih priskrbi vsak sam oz. v skupini. Tovrstna nočitev je cenovno še najugodnejša, v primeru, da bi morali za spanje izbrati katero izmed koč, pa morate računati ceno nočitve, ki obvezno vključuje večerjo in ponavadi še zajtrk ter znaša pribl. 40 €.    

ROK PRIJAVE: ponedeljek, 17. 8. 2009
 
INFORMACIJE IN PRIJAVE:
•  Matej Planko – 040 161 352
•  pslivnicapricelju@gmail.com

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica