S Krima v sotočje Zale in Iške

Na vetroven in hladen Krim smo se podali skupaj člani in mladi planinci iz osnovne šole Slivnica in Prevorje. Do vrha smo skupaj počivali,   se potili,   pogovarjali, bili smo generacijsko pomešani. Ker pa imamo starejši več kondicije in hočemo videti več smo se odločili, da mi gremo po svoje. Seveda, to našo odločitev je morala dovoliti tudi Nina saj je bila vodja izleta.   Z njeno privolitvijo je izbrana   sedmerica odšla proti dolini uro pred ostalimi.

Markirane poti je bilo kaj hitro konec in že smo bili pri odcepu za Ustje in Benko. Pot smo nadaljevali po zelo lepi gozdni cesti polni ovinkov. Ko smo prišli do zapuščene a dobro ohranjene kmetije Benko, smo se na soncu dobro pomartinčkali, potolažili naše želodčke in hladen veter nas je opomnil, da za ogrevanje svojih teles   naj poskrbimo sami. Po prihodu na Trenk smo se zopet predali soncu in razgledom po soteski in gozdovi   nad njo.

Po polurnem zelo strmem spustu, lepo speljani in dobro uhojeni poti smo se znašli na ustju Zale in Iške. Zalo smo prečili po kamnih, Iško pa preko brvi. Pot nas je vodila ob strugi navzdol, pa kljub temu smo morali ” gričkati”. Pogledi na tolmune Iške, na visoke stene nad nami, na ruj, ki je   v polni rdeči barvi, je bil prava paša za oči in dušo.

Na poti smo naleteli na markacista, ki sta opravljala svoje delo. Pogovor je stekel kot, da smo stari znanci, in beseda je nanesla na Iško. Povedala sta, da je ta rečica v lanskem septembru pomagala poplavljati Barje potem pa čez noč poniknila.V dolžini treh kilometrov je še do danes struga suha, in pri barvanju le te pri ponorju so ugotovili, da je po podzemskih tokovih pritekla 40 km vstran in sicer pri izviru reke Krke. Zgovorna markacista smo morali zapustiti kajti preostala skupina je bilana cilju.

Tik pred ciljem, pa se vodniku ni ljubilo v zadnji klanec, zato se je odločil na prečenje Iške po kamnih. To je uspelo skoraj vsem , da smo bili malo ali nič mokri, le Neža je pozabila, da smo v mesecu oktobru.

Po prečenju je ostala le še ciljna ravnina, in po štirih urah hoje smo se namestili na avtobus in se podali proti domu.

Nekaj utrinkov s te poti si ogledate v galeriji.

Silvo

Na pot smo krenili iz Strahomerja
Na pot smo krenili iz Strahomerja

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica