Utrinki s ture Bavški Grintavec

Naša letošnja  predzadnja tura v visokogorju je bila tokrat v smeri Bavškega Grintavca (2.347 m).  Izhodišče ture je bilo v PUS (Planinsko Učno Središče) Bavšica. Do tja smo se tokrat pripeljali iz italijanske smeri. Slovensko – Italijansko mejo smo najprej prečkali   na bivšem mejnem prehodu Rateče. Nazaj na slovensko stran, v smeri Bavšice, pa smo vstopili preko mejnega prehoda Predel.

BavskiGrintavecPost

Od PUS Bavšica nas je markirana pot  vodila v smeri planine Bukovec, kjer stoji manjša lovska koča. Od tam nas pot vodi do sedla Kanja.  Na drugi strani sedla se, pred nami spodaj, odpre  Zadnja Trenta.  Po kratkem spustu se naša  pot obrne desno navzgor, kjer se začne zares. Pot je  precej krušljiva zato je pazljiv korak še posebej na mestu. Med obvezen del opreme spada čelada in samovarovalni komplet. In seveda zadostna količina vode.
Vreme je  bilo ves čas stabilno, vendar se je nekje na polovici poti počasi začela kopičiti splošna oblačnost, ki nas je prikrajšala za čudovite razglede na bližnje in oddaljene vrhove Julijskih Alp. Le tu in tam se je malo odprlo in nam dalo  vedeti kaj vse je okrog nas. Nič zato, bomo prišli pa še kdaj drugič, morda iz katere druge smeri.
Sestop smo naredili po lažji smeri, kjer nas pot  vodi po grebenu do  Malega Grintavca in naprej do Vrh Brda. Pot se potem preko melišča priključi prvotni poti, ki nas vodi nazaj v dolino Bavšice na naše izhodišče. Utrinke s te ture si lahko ogledate v naši fotogaleriji.

S.B.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica