Utrinki s Kriške gore

Za nami je še en vikend, ki smo ga izkoristili za krajši oddih in sprehod v naravo. Mi smo se tokrat podali na Gorenjsko in obiskali Kriško goro.

Kriška gora in Tolsti vrh

S svojimi ne ravno skromnimi 1715 m še ravno spada med gore, ki so primerne tudi za kakšen lep nedeljski izlet ali hiter vzpon, če je le vreme ta pravo in je pot temu primerna.
Za izhodišče smo si izbrali Zavetišče v Gozdu. Po jutranji kavici in obvezni rezervaciji domačih kremšnit  smo se napotili v smeri Tolstega vrha. Z nami na pot sta se podala  tudi lokalna vodnika iz PD Križe  Robi in Ludvik, ki sta opozorila na bližnje in oddaljene  vrhove in iz prve roke povedala mnogo zanimivih stvari o Kriški gori in njeni okolici s sočnimi  gorenjskimi besedami  kot gojzd, boršt, gmajna …
Vreme je spodaj še kar obetalo, vendar smo v višjih legah kar kmalu naleteli na meglo in veter, ki jo je spremljal, dokler se pri spustu zopet nismo spustili pod to megleno kapo. Po kratkem postanku na vrhu Tolstega vrha smo se spustili naprej proti Koči na Kriški gori. Tu smo se pošteno podložili in pogreli, tako da se nam je kar tožilo zapustiti toplo zavetje koče, ki je bila polna skoraj do zadnjega kotička. Ljudje prihajajo iz različnih koncev, vsak pa si izbere dolžino in zahtevnost poti, ki mu najbolj ustreza.
Nazaj proti Zvetišču  v Gozdu smo se spustili po strmi poti čez Š pičevo goro, za kar smo porabili  dobro uro  in četrt. V koči pa so nas že čakale sveže kremšnite. Da so res odlične, mi lahko verjamete na besedo. Š e bolje pa bo, da se prepričate kar sami, da boste vedeli, zakaj imajo tukaj toliko obiskovalcev, ki se vedno znova vračajo.

Nekaj  utrinkov s te ture si lahko ogledate v naši slikovni galeriji.

S. B.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica