Z veliko topline po mrzlih in drznih dosežkih

V duhu besed iz naslova sta zakonca Š tremfelj obarvala tretji planinski večer  v organizaciji našega planinskega društva pod vodstvom Mateja Planka.

Zakonca Š tremfelj
Zakonca Š tremfelj na planinskem večeru

V dobri uri sta se sprehodila po svoji alpinistični življenjski poti od samostojnih začetkov do skupnih dosežkov in presežkov, pripoved pa ob spremljavi  zelo lepih fotografij podajala mirno in ubrano, kot lahko najbrž le človek, ki je v življenju veliko poskusil in veliko doživel, sam in v navezi.

Dotaknila sta se tako uspešnih vzponov kot takih brez osvojenih ciljev, tako veselja ob svojih uspehih in uspehih drugih kot žalosti ob izgubah. Iz njunega pripovedovanja je bilo čutiti veliko mero skromnosti, a tudi  ponos, predvsem v medsebojnem odzivanju na povedano.  Kljub temu da sta poudarila, da ne želita biti nostalgična in se izogibata sentimentalizmu o dobrih starih časih, je  bilo zaznati občudovanje  tistih časov in ljudi, ki so se podajali na goro le z  dobro pripravljenostjo, z velikim spoštovanjem in  močno voljo, a neprimerljivo slabšo opremo, kot jo ima danes na voljo vsak povprečen obiskovalec zimskih gora.

Ob vsem času, ki sta ga namenila  goram, pa sta veliko časa posvetila tudi družini in svoje tri otroke v pripoved ves čas tudi vpletala.  Tudi  humorja ni manjkalo, pripoved pa sta zaključila s slikovito podobo hudournika in brzic za svojo mladost in mirnim morjem za  čas, ki ga  živita sedaj, ter  fotografijo zrn, da bi katero izmed njih z njuno pripovedjo pomenilo dodatek v mozaiku lepih doživetij  tudi pri poslušalcih.

Predavanje je pritegnilo lepo število obiskovalcev, tako domačinov kot takih  iz drugih krajev, tako takih, ki si o takih dosežkih komaj kdaj upamo sanjati, a v nas budijo občutek  veličastne, mo(go)čne narave človeka,  kot takih, ki  del takega sveta tudi živijo. A vsi smo si bili najbrž enotni, in to smo z dolgim aplavzom tudi pokazali, da  življenjsko pot Andreja in Marije Š tremfelj občudujemo.

Foto utrinke s planinskega večera, ki jih je zabeležil Slavko Bobek,  si lahko ogledate v naši galeriji, intervju, ki ga je po večeru z njima opravil Vid Palčnik, si poglejte na tejle povezavi,  na tej povezavi pa si lahko preberete intervju z Marijo Š tremfelj,  s katero se  je pogovarjala Manca Čujež.  Spodaj objavljamo tudi nekaj podatkov, ki jih je za planinski večer zbral in v natančnem uvodu v predavanje, ki ga je Š tremfljeva komentirala, da je bil tako obsežen, da ne vesta, če bosta lahko kaj dodala (pa sta, verjemite!), podal vodja večera Matej Planko.

NGP

Marija in Andrej Š tremfelj sta gotovo najuspešnejši in najbolj znan alpinistični zakonski par pri nas, verjetno pa še mnogo širše.  Sta prvi zakonski par, ki sta skupaj leta 1990 osvojila Mt. Everest, na katerega se je Andrej povzpel že prej skupaj z Nejcem Zaplotnikom leta 1979 po prvenstveni smeri preko zahodnega grebena. Andrej je tudi prejemnik najprestižnejšega alpinističnega priznanja  zlati cepin, ki ga je prejel skupaj z Markom Prezljem za preplezano novo smer v alpskem stilu na Južni vrh Kančendzenge.
Andrej je bil tudi vodja več odprav, aktiven tudi v Komisiji za alpinizem PZS. Njegov alpinistični opus je izjemen. Bil je na več kot 20 odpravah v nepalski Himalaji, na treh v Karokorumu, v južni in severni Ameriki, na Kavkazu Ves čas je bil zagovornik in izvajalec alpskega stila v alpinizmu.  Povzpel se je na 8 osemtisočakov, v večini na alpski način, po možnosti še po prvenstvenih smereh:
–             Gasherbrum I, prvenstvena smer po Z grebenu, 1977
–             Mt. Everest, Z greben, 1979, z Nejcem Zaplotnikom,  prva Slovenca na najvišjem vrhu
–             Broad Peak in Gašerbrum 2, v enem tednu na dva osemtisočaka
–             Š iša Pangma, prvenstveni vzpon v alpskem stilu v J steni (skupaj s Pavletom Kozjakom)
–             Kančendzenga, Južni vrh prvenstveni vzpon v alpskem stilu (skupaj z Markom Prezljem) zlati   cepin
–             več prvih pristopov po prvenstvenih smereh v alpskem stilu na več sedem tisočakov
 
Marija Š tremfelj je bila je na 4 osemtisočakih, na vseh skupaj z Andrejem. Prvi je bil Broad Peak leta 1986, s katerim se je zapisala  kot  1. Slovenka na kateremkoli osemtisočaku. Z osvojitvijo Everesta se je poleg že omenjenega zapisa v Guinnessovo knjigo rekordov kot prvi zakonski par na Everestu vpisala v zgodovino slovenskega alpinizma kot 1. Slovenka na Everestu.  Za zdaj je še tudi edina. Opravila  je veliko zelo zahtevnih vzponov na različnih koncih sveta. Med drugim je bila članica prve jugoslovanske ženske odprave v Pamir, kjer se je povzpela na 7405 visok vrh Pik Komunizma.  Bila je tudi  dobra športna plezalka, leta 1990 pa tudi zmagovalka Mastra v Kranju.
 
Oba sta srednješolska profesorja, starša treh odraslih otrok, tudi stara starša, še vedno pa zelo gorniško in alpinistično aktivna, tudi kot gorska vodnika.
 
ZANIMIVOST: Na Everest se je povzpelo 17 Slovencev, med nje  štejemo tudi Romana Beneta, ki sedaj živi v Italiji, od tega jih je že na žalost 6 pokojnih. Andrej je edini med njimi, ki se je na Everest povzpel dvakrat, prvič skupaj z Nejcem Zaplotnikom (bila sta  prva Slovenca po zahodnem grebenu leta 1979) in drugič leta 1990 skupaj z ženo Marijo. Zakonca Š tremfelj sta se kot prvi zakonski par na vrhu Everesta vpisala tudi v Guinnessovo knjigo rekordov,  Marija pa je 13. ženska na svetu, ki se ji je uspelo povzpeti na vrh Everesta,    še vedno pa tudi edina Slovenka.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica