Po najlepših policah Dolomitov

Po sedmih letih smo zopet obiskali skupino Brenta v Dolomitih nad mondenim smučarskim središčem Madonno di Campiglio. Zbralo se nas je sedem, ki smo se v petek, 18. 8. 2017 sredi noči odpravili na pot. Za začetek smo se z gondolo pripeljali na sedlo Groste (2446 m), kjer smo začeli z našim pohodom. Najprej smo se spustili do planinske koče Tuckett (2272 m) in nadaljevali po ferati S.O.S.A.T. do koče Brentei (2182 m). Prvi dan smo zaključili na koči Pedrotti e Tosa (2483 m).

Pred kočo Pedrotti e Tosa 2483 m (Foto: Slavko Bobek)

Drugi dan smo imeli v načrtu, da bomo nadaljevali po verjetno najlepših policah na svetu po ferati Via della Bocchette Centrali in Sentiero delle Bocchette Alte do sedla Bocca del Tuckett. A ker je bilo za celotno soboto napovedno slabo vreme z nevihtami, smo načrt spremenili, tako da smo do sedla Bocca del Tuckett šli po lahko poti, ki vodi po vzhodnem pobočju skupine Brenta. Na koncu se je pokazalo, da so se pri ilmeteo.it in Berhgfex močno zmotili, in nevihto, ki je bila napovedan že za dopoldan, smo dočakali šele ob osmih zvečer. Ker smo pa bili na koči Tuckett že ob 11. uri dopoldan, smo popoldan izkoristili za vzpon proti vrhu Cime Sela in za trening spusta ob vrvi na bližnjem balvanu.

Nedeljsko jutro smo začeli z vzponom na sedlo Bocca del Tuckett. Po prvotnem načrtu bi šli po ferati Alfredo Benini na sedlo Groste. Ker pa smo imeli še od prejšnjega dne na dolgu ferato Sentiero delle Bocchette Alte, smo se za začetek do dela Cengia Garbari povzpeli po njej in tako okusili del najlepših polic na svetu. Do sedla Bocco del Tuckett smo se vrnili po isti poti in naprej po načrtu nadaljevali do sedla Groste, od koder smo se z gondolo spustili do izhodišča. Več utrinkov si lahko pogledate v galeriji. Za nami so zopet uspešni Dolomiti. Na snidenje naslednje leto.

M. P.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica