“Pojdimo v novo leto brez pirotehnike!”

Približuje se novo leto in z njim povezano pokanje in raznobarvno bliskanje na nebu. Ne le v Triglavskem narodnem parku, tudi v vseh planinskih kočah po Sloveniji naj bodo novoletne zabave prijazne do ljudi in živali.

Vsako leto na območju Triglavskega narodnega parka opažajo, da je kljub večletni akciji PIROTEHNIKA V TRIGLAVSKEM NARODNEM PARKU – NE, še vedno v času praznikov zelo burno. Predvsem v silvestrski noči lahko v okolici naselij, vikendov in planinskih koč doživimo prave male vojne. Še vedno je premalo zavedanja, da uporaba pirotehničnih sredstev povzroči škodo naravi in ljudem.

Zaradi hrupa eksplozij se prostoživeče živali zelo vznemirijo in postanejo previdnejše. Moteno je njihovo prehranjevanje, bežanje pa povzroči porabo dodatne energije, ki jo v zimskem času težko nadomestijo. Prav tako se vznemirijo hišni ljubljenčki, ki novoletno noč preždijo v skritih kotičkih.

Poleg hrupa uporaba pirotehničnih sredstev povzroči tudi onesnaževanje zraka, saj se ob pokih in eksplozijah sprosti veliko strupenih delcev. Meritve dokazujejo, da so koncentracije teh delcev močno prekoračene prav v silvestrski noči.

Tretji negativni vpliv je estetske narave. Prvo novoletno jutro mnoga prizorišča zabav, tudi po gorah, ˝krasijo˝ ostanki petard in raket, ki so grd opomin nočnemu dogajanju.

V gorah tišina šepeta, naj bo tako tudi v času praznikov.

Marjana Kladnik VGN

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica