Kolesarili smo po Žusmu

Izredno topel pomladanski dan je privabil na Žusem kar 16 pogumnih turnih kolesark in kolesarjev. 600 višinskih metrov namreč za začetek sezone ni ravno mačji kašelj! A prav vsi po vrsti so zmogli osvojiti najvišji cilj – Stolp ljubezni. A tudi na sami poti se je dogajalo marsikaj zanimivega.

Turni kolesarji pri Stolpu ljubezni na Žusmu

Po začetnih navodilih in pozdravih vodnikov Saše in Ivana smo za zagrevanje najprej izbrali sosednji nižji hribček, kjer smo se priključili na Grajsko učno pot. Občudovali smo visokorasli Mrazov skorš in si ob njem raztegnili ude po prvem blagem vzponu. Čakal nas je še kratek zagrevalni spust in že smo bili na naslednji točki ob učni poti, pri “Grajskem rovu” v Žamerku. Tam smo zajeli sapo za doooolg in še bolj strm vzpon proti vrhu. Na poti smo se še dvakrat podali na lov za zakladom in oba uspešno odkrili: prvega pri razvalinah grofične Ane, kjer smo se razgovorili tudi o žusemski grajski gospodi, in drugega pri razvalinah gradu.

Zadovoljni z izplenom smo se pognali proti stolpu, ki smo ga dosegli z nekaj vrtljaji pedal (in čisto malo potiskanja kolesa). In že smo se predali dih jemajočim pogledom na bližnje in daljne kuclje. Po krajšem počitku v prijetni senci dreves pa so sledile resne priprave na čisto pravi turno kolesarski spust, ki nas je čez Ravne njive vodil vse do Hrastja.

Z nami je bil na turi tudi Peter, TK inštruktor, ki je skupaj z Ivanom pokazal in razložil pravilno tehniko vožnje pri spustu. Kar se je izkazalo za zelo koristno, saj smo vsi zdravi, zadovoljni, nekateri celo navdušeni, odvijugali po lepih gozdnih stezah.

Za večino kolesarjev se je tura zares zaključila v Šentjurju, kjer je Feti Index, tudi udeleženec ture, vse kolesarje počastil z odličnim sladoledom. In bili smo si enotni, da je tako tura kot sladoled bil zares sladek. Več fotografij si lahko ogledate v naši fotogaleriji.

Sasa J.

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica