Aco Pepevnik v Karničarjevih čevljih

Na tradicionalni planinski večer je Planinsko društvo Slivnica pri Celju letos želelo povabiti eno od legend slovenskega alpinizma Dava Karničarja. Septembrska tragična nesreča je trajno onemogočila, da bi človek, ki je kot prvi smučal z Everesta, svoje zgodbe delil s poslušalci v goriškem kulturnem domu.

Na Karničarjevo mesto gostujočega so zato prireditelji minuli petek povabili šentjurskega alpinista Aca PepevnikaMatej Planko je gosta v začetku pobaral o njegovih spominih na Dava, saj sta bila alpinista tako rekoč generacija. Pepevnik je v središču večera ob diapozitivih predstavil svoje odprave v Himalajo. Vse od prve, ko je očaka Everest videl le na daljavo, pa do vrhunca, ko je nanj s kanadskim sopotnikom, kot 669. človek na svetu tudi stopil. Težko predstavljive razmere na osem tisoč metrih, pri več kot -50 stopinjah in prazni kisikovi jeklenki ob sestopu, so poslušalstvo navdajale pol drugo uro.

Pepevnik je večkrat v večeru poudaril, da je največja vrednota, ki jo je čutil v visokogorju, prijateljstvo, ki je lahko ključno v najsmrtonosnejših gorskih situacijah. Nikoli na odpravo ni odšel v popolni sigurnosti, a ga je obljuba domačim gnala, da se je vedno vrnil v domači Šentjur. Kot črto pod večer je Pepevnik, ki je tudi prvi, ki je solistično preplezal severno steno Triglava, dejal, da kot največje osebno zadovoljstvo šteje, da je star šestdeset let in še vedno živ.

Utrinki pa so tukaj.

(ViP)

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica