Spremembe ki jih prinaša leto 2020 in napotek za varen obisk gora

Leto 2020 prinaša nekaj novosti pri članarini. Prvič o letu 2015 se je članarina za leto 2020 povišala za 2€, kar v bistvu ne prinaša nobenih sprememb pri delitvenem razmerju med društvi in PZS. En € bo še zmeraj namenjen za obnovo koče na Korošici, ki je pogorela pred tremi leti, drugi € pa bo namenjen za planinski sklad nad katerim bo bdela PZS, oz. komisija in ta denar bo namenjen za točno določen namen. Vsi se zavedamo, da tistih podjetij ki so včasih bila in precej denarja donirala v izgradnjo in obnovo planinskih postojank skoraj več ni, zato morajo planinska društva, ki imajo domove najemati kredite, za tiste osnovne obnove in vzdrževanje. Z ustanovljenim planinskim skladom, kateremu bo vsak član prispeval 1€, se bodo zagotovila sredstva za točno določen namen.

Povezana slika
(vir: http://www.times.si/crna-kronika/dom-na-okreslju-zagorel-verjetno-ze-v-sredo–f97a93ac9ee25d57b79c9ac2adde14716dc8196a.html)

Tudi zavarovalna vsota pri članih se je iz sedanjih 3000€ v primeru reševanja v tujini dvignila na 6000€, z katero so pokriti stroški reševanja v tujini, kar do sedaj ni zadostovalo. Več si preberite v povezavi.

A člani pri njih pa se je povišala članarina za 4€, in sicer z istim namenom ki so navedena zgoraj in drugi razlog je tudi zaradi večjega rizika te skupine, saj so v tej kategoriji planinci kot tisti ki se ukvarjajo z alpinizmom, prav iz te skupine pa je bilo podanih tudi več odškodninskih zahtevkov, kar je vplivalo na dvig zavarovanja.

Prav tako se začenja zimski obisk gora. Vsako leto gore zahtevajo preveč žrtev zato je PZS skupaj z GRS in načelnikom vodniške komisije pripravila zelo koristne nasvete kaj, kdaj in kako v visokogorje in sredogorje v zimskih razmerah, in prav tako je prikazano kakšna je obvezna zimska oprema, vsakega planinca ali turnega smučarja, ki se odpravlja v gore v zimskih razmerah. Več najdete na tej povezavi.

Silvo Užmah

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica