Donacija dohodnine

PLANINKE IN PLANINCI, LJUBITELJI GORA, IZKORISTIMO MOŽNOST IN NAMENIMO DEL DOHODNINE NAŠIM GORAM, NE DA BI NAS TO KAJ STALO.

Planinstvo je ena najbolj množičnih dejavnosti v Sloveniji, ki v organizirani obliki temelji na prostovoljstvu. Hkrati je tudi dejavnost v javnem interesu, saj lahko vsi obiskovalci gora:

  • uporabljajo več kot 10.000 kilometrov planinskih poti po vsej Sloveniji,
  • poiščejo zavetje in oskrbo v 179 planinskih kočah, bivakih in zavetiščih,
  • aktivno sodelujejo pri različnih dejavnostih, ki jih organizirajo planinska društva in planinska zveza (izleti, pohodi, ture, tabori mladih planincev, srečanja …),
  • sodelujejo na različnih tečajih in seminarjih s področja planinstva,
  • prek Planinskega vestnika in mnogo planinske literature spoznavajo gorski svet in si s samoizobraževanjem pridobivajo dodatno znanje za varnejše obiskovanje gora.

Ravno zaradi odprtosti planinske organizacije do vseh ljubiteljev gora imajo planinska zveza in veliko planinskih društev status organizacije, ki deluje v javnem interesu, zato so posledično upravičenci do sredstev z naslova dohodnine. Zavezanci za dohodnino lahko namreč 0,5 odstotka odmerjene dohodnine namesto v proračun namenite eni ali več organizacijam. Lani je po podatkih Davčne uprave RS to možnost izkoristilo le okoli 40 odstotkov dohodninskih zavezancev. Preveč nas te možnosti še ni izkoristilo.

Vi ste zagotovo med prvimi, ki se zavedate in tudi sami občutite pozitivno naravnanost in družbeno koristnost planinstva, zato vas vabim, da del dohodnine namenite planinskemu društvu Slivnica pri Celju. Kot predsednik vam zagotavljam, da bo planinsko društvo Slivnica pri Celju tako prejeta sredstva namenila izključno za urejanje planinsko rekreativno-učne poti S klopce na klopco in za delo z mladimi planinci – sofinanciranja planinskega tabora, zimovanja in izletov za mlade planince.

Vaša odločitev, ki velja za davčno tajnost, je povsem samostojna in za vas ne predstavlja nobene finančne obremenitve. Z njo le del sredstev, ki bi sicer pripadel državnemu proračunu, usmerite v dejavnost, s katero se ukvarjate tudi sami. Obrazec lahko oddate na enega od naslednjih načinov:

  • Če imate digitalni certifikat, lahko svojo odločitev sporočite prek spletne strani eDavki (http://edavki.durs.si). V meniju na levi strani izberite Dokumenti in nato na desni izberite dokument “Doh-Don“, vpišite našo davčno številko 49720767 in odstotek dohodnine, ki ga želite donirati (do 1%) – več si preberite:  Namenitev dela dohodnine za donacije (durs.si). Vaše trenutno stanje, kako ste namenili del vaše dohodnine, lahko preverite v glavnem meniju na levi, tako da izberete Podatki o zavezancu > Namenitev dela dohodnine.
  • Pisno ali ustno na zapisnik pri pristojnem davčnem organu.
  • Izpolnite vnaprej pripravljen elektronski PDF obrazec in ga shranite. Na koncu ga natisnete,  podpišete in pošljete ali oddate na svoj najbližji davčni urad (vse naslove boste našli na koncu samega obrazca).

Hvala vsem, ki se boste odzvali temu vabilu, in hvala vam, ki ste morda to možnost na predlagani način izkoriščali že do zdaj.

Lep planinski pozdrav!

Silvo Užmah
Predsednik PD Slivnica pri Celju

 

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica