Utrinki po Marijini poti od Gorice pri Slivnici do Š entvida pri Planini

Za nami je letošnji zadnji zaključni izlet. Tokrat smo se podali zopet malo okrog doma, po mednarodni Marijini romarski poti, ki deloma poteka tudi po Kozjanskem parku. Ena različica Marijine romarske poti poteka tudi skozi Gorico pri Slivnici, kjer se nato znova priključi osrednji poti na Kalobju. Tu se nadaljuje naprej preko Dobja in  Planine pri Sevnici v smeri Zagorja.

Pohod smo pričeli v Gorici v dokaj meglenem ozračju, ki nas je spremljalo vse do kosila na Kozjanski domačiji. Nato pa so šibki zimski sončni žarki le potisnili meglo na stran in nam pokazali pokrajino okrog nas v svetlejši luči.

Naš prvi malo daljši postanek je bil na Kalobju v gostilni Erjavec. Nato pa nas je pot vodila mimo Kalobške Marijine cerkve naprej proti Dobju pri Planini. Tudi tam je Marijina cerkev. Zatem nas pot vodi  do Kozjanske domačije, kjer je sledil daljši postanek.

Tu so nam postregli tudi z odličnim Ričetom in seveda pristnim domačim kruhom. Če je kdo mislil, da je že jedel najboljši ričet, naj morda še enkrat premisli in pride še na tega, ki ga pripravijo tukaj. Ugotovil bo, da je od sedaj naprej najboljši tisti, ki ga lahko dobite na Kozjanski domačiji. Ne manjka seveda tudi kapljica rujnega.

Dobro podloženi in polni novih moči se odpravimo, naprej na zadnjo etapo naše poti. Pred nami se na hribu že odpira cerkev Sv. Križa na Planini pri Sevnici. Ko pridemo v središče mesta, lahko na naši desni občudujemo mogočne ostanke starega gradu. V poletnem času lahko tukaj obiščete tudi kakšen glasbeni koncert ali prireditev na prostem na starem grajskem dvorišču.

Do cerkve, ki je na nasprotni strani mesta, glede na  lego gradu, se povzpnemo mimo 12-tih kapelic križevega pota. Na vrhu pri cerkvi se nam odpre lep razgled proti zahodu in severu. Od tu se spustimo proti Š entvidu pri Planini, kjer stoji mogočna cerkev Sv. Vida. Kot zanimivost – v tej cerkvi bi se naj poročila Veronika Deseniška in Friderik II Celjski.

Pohod smo zaključili v centru  Š entvida in se z organiziranim prevozom pripeljali nazaj na izhodišče v Gorico pri Slivnici, kjer smo zjutraj tudi  pričeli s pohodom. Utrinke s pohoda, si lahko ogledate v naši slikovni galeriji.

S.B.

 

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica