Planinsko-kuharsko zimovanje samih izkušenih “foraristov” pod Bočem

Gore z njihovimi zimskimi lepotami, radostmi in skritimi pastmi vred velja spoznati tudi v zimskih razmerah, zato smo jo mladi planinci PD Slivnica pri Celju med 17. in 19. februarjem mahnili na zimovanje na kočo Velikonočnica pod Bočem, kjer so nam kot blisk minili prvi dnevi zimskih počitnic.

Ker je zimsko hribolazenje svetlobna leta daleč od dričanja po zadnjici in norčavega pingvinčkanja – ki pa sta, resnici na ljubo, hudo zabavna –, smo pobliže spoznali planinsko opremo za varnejše in/ali lažje gibanje v gorah v zimskih razmerah: od turnih smuči in krpelj do gamaš, cepina in derez, za piko na i pa še plazovni trojček: plazovno žolno, sondo in lopato.

V preddverju Boča sami izkušeni "foraristi" na kupuV preddverju Boča sami izkušeni “foraristi” na kupu

Sveže pridobljeno znanje smo lahko uporabili že med vzponom na Boč, ki se dviguje nad Velikonočnico, tam, kjer Karavanke zamahnejo z repom. Strumno in veselo smo grizli kolena proti vrhu štajerskega Triglava, odetega v tako gosto meglo, da bi jo lahko rezali z nožem, zato se bomo po razgled na Boč vrnili kdaj drugič. Doživetje – za marsikoga prve – poštene zimske ture pa je bilo nepozabno, megleni kopreni navkljub! Tudi iskanje s plazovno žolno in sondo ter odkopavanje ponesrečenih pod plazom v preddverju Boča zelo visoko kotirata na doživljajski listi udeležencev zimovanja.

Mladi gorski reševalci v akcijiMladi gorski reševalci v akciji

Priznati je treba, da je bilo srkanje zimskih doživetij na prostem kar utrudljivo, zato so se nam prilegli za ščepec ležernejši popoldnevi in večeri ob zavidljivi zbirki družabnih iger, ker smo bili tudi sami svoji kuharski mojstri, pa so planinsko kočo ves čas napolnjevale omamne vonjave. Sami smo spekli kruh, zadišalo je po piškotih in jabolčni piti, ob slastnih kosilih pa smo se sploh izkazali za jedce in pol, ki se odlično znajdejo tudi ob pomivalnem koritu. Kar pošteno kuharsko je bilo obarvano tole naše premierno zimovanje, zimovanje samih izkušenih “foraristov (saj veste, tistih, ki so za fore, tudi na svoj račun), kot smo za svojo vzeli novo besedno skovanko nemara najmlajšega udeleženca zimovanja.

Trojček zimskih dni pod Bočem lahko z nami podoživite v fotogaleriji.

Manca Čujež

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica