S klopce na klopco in z Godbo vertikale ob 25-letnici PD Slivnica pri Celju

Planinska rekreativno-učna pot S klopce na klopco korenini v letu 2007, ko »smo se odločili, da bomo poskusili domačine popeljati na markantne točke okoli Gorice pri Slivnici in jih pripraviti do tega, da bodo na teh mestih malo posedeli, se nadihali svežega zraka in uživali v lepih razgledih na bližnjo in širšo okolico «, kot je povedal Matej Planko, idejni oče projekta in njegova gonilna sila. Klopcam na Gradišču, Pesekah, Sveti Heleni in Colu so se po dobrih petih letih pridružile še klopce na Gaju in Turnčah, projekt pa je z markiranjem poti prestopil lokalne okvire in se podal na osvajalski pohod vseslovenskih planincev in ljubiteljev narave, ki se želijo bodisi povzpeti na posamezni vrh bodisi po vezni poti v isti sapi v žep pospraviti vseh šest razglednikov. Projekt S klopce na klopco je uspel na evropskem razpisu LAS Od Pohorja do Bohorja ter ob izdatnem sodelovanju KS Slivnica pri Celju in podpori občine Š entjur in nekaterih lokalnih podjetij pristavil nadvse barvit košček v mozaik turistične ponudbe tega dela Slovenije.

75 planincev se je povzpelo do klopc na Gradišču.

75 planincev se je povzpelo do klopc na Gradišču

Vabljiva celostna grafična podoba projekta S klopce na klopco je le češnja na vrhu smetane planinske rekreativno-učne poti, katere točke s klopcami ter skrinjicami z vpisnimi knjigami in žigi povezuje več kot 20 kilometrov markiranih poti. Ob četverici klopc kraljujejo smerne vetrnice z opisi vseh vrhov, ki jih objame razgled, da pohodniki ne bi zašli z idealne poti, pa skrbi 23 smernih tabel. Devet informativnih tabel obiskovalcu predstavi kraje ob poti in bližnje znamenitosti, posebno pozornost pa si zaslužita tudi rubriki o varovanju narave in Ali ste vedeli, v kateri si roke podajajo zanimivosti o kraju ter napotki za zdravo življenje in rekreacijo. Pod okriljem projekta je nastal tudi zemljevid KS Slivnica pri Celju z označenimi potmi, klopcami, gostinsko ponudbo ter naravno in kulturno dediščino, ki ga s krajšimi opisi poti najdemo na propagandni zgibanki, v bližnji prihodnosti pa bosta luč sveta ugledala še vodnik po poti in spletna stran S klopce na klopco.

23. februarja 2013 je pot S klopce na klopco tudi uradno sprejela prve planince, ki so se snežni odeji navkljub povzpeli na Gradišče in Peseke. Kača 75 pohodnikov je po slavnostnem odprtju poti, čast katerega je pripadla Mateju Planku in Silvu Užmahu, predsedniku PD Slivnica pri Celju, strumno in veselo odkorakala na Gradišče, od tam pa nadaljevala na Peseke. Dvojec klopc je postregel s črno-belim razgledom na Slivniško jezero in njegovo okolico, za barvno doživetje pa se bo treba vrniti v katerem drugem letnem času.

Prvovrsten počitek na klopcah na Pesekah.

 Prvovrsten počitek na klopcah na Pesekah

Barvite drobtine s klopc pa je nasula večerna slovesnost, s katero so slivniški planinci počastili tudi 25-letnico delovanja PD Slivnica pri Celju, ki ga kljub relativno majhnemu članstvu na zemljevid velikih planinskih društev postavljajo predvsem odmevni uspehi pri delu z mladimi planinci: od dvakratne zmage na državnem tekmovanju Mladina in gore ter večkratnih lovorik na državni orientacijski preizkušnji SPOT do več kot dvajsetletne tradicije taborov mladih planincev. Po četrt stoletja dolgi društveni poti se je z besedo sprehodil predsednik Užmah, vodja projekta S klopce na klopco Planko pa nas je popeljal v zaodrje projekta, ki je v svoje kolesje potegnil številčno udarniško ekipo. Predstavnik KS Slivnica pri Celju Alojz Jevšnik in šentjurski župan Marko Diaci sta bila ob tej priložnosti radodarna s pohvalnimi in spodbudnimi besedami, ki jim je piko na i pristavil predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik, ki je pomagal tudi pri podelitvi zahval sodelujočim pri projektu ter podelil srebrni častni znak PZS slivniškemu vodniku Mirku Žagarju.

Vse poti vodijo ... na Peseke.

Vse poti vodijo … na Peseke

Planinsko toplino so pred dodobra napolnjeno dvorano kulturnega doma Gorica pri Slivnici pričarali članice ženske vokalne skupine Kresnice pod vodstvom Marije Počivavšek, voditeljica Patricija Palčnik in domači planinci, ki so pod režisersko-scenaristično taktirko Nine Gradič Planko nasmejali prav vse zbrane, bogatejše za ugotovitev, da vse poti vodijo na Peseke. Prezaposlena podjetnica Nuša Verdev, odpuščeni delavec Grega Voga, obupani šolar Vid Palčnik, zaljubljenca Neža Mastnak in Janez Palčnik, klepetavi prijateljici Metka Bevc in Damjana Rosenstein ter strastna tekačica Kristina Kaučič so si prav vsi za pobeg od dolinskih tegob za svoj cilj izbrali klopci na Pesekah, kajti »tukaj na sončni višavi le sam sem, le sam gospodar «. Ne le to, z višine se tudi težave pokažejo manj obremenjujoče in življenjska spoznanja se jasneje zarišejo. Le zaljubljeni Janez ni uspel odvreči svojega sladkega bremena na Pesekah, saj ga je njegova Neža čakala na klopci na Sveti Heleni, kjer jo je z razcefranim šopkom razveselil že v trdi temi. Takrat, ko se je planinska slovesnost v Gorici pri Slivnici prevesila v koncertni posladek s skupino Godba vertikale, katere skladbe rastejo na krilih vetrov z gorskih vrhov in se napajajo iz zanosa osebnih zmag – kot nalašč za slivniško prireditev, ki je vzklila iz prav takšnega semena.

Vabljeni k ogledu fotogalerije na tej povezavi.

Manca Čujež

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica