Kolesarili smo po vzhodnem delu Pohorja

Turno kolesarski odsek PD Slivnica pri Celju je za soboto, 12. 7., naročil lepo vreme za 5 kolesark in 13 kolesarjev, da smo lahko videli Pohorje v njegovih najlepših smrekovo zelenih barvah in lovili kontraste modrine neba v temnih jezercih. Skoraj bi zdržalo do konca prijetnega izleta, le pri spustu v dravsko dolino nam je malo poškropilo makadam, da se nam ni kadilo v nos.

Kolesarji pred spustom pri koči pri Š umiku

Tokrat smo turo začeli nekoliko drugače, z vožnjo z gondolo, v katero smo  zapeljali tudi kolesa. Tako smo si  prihranili začetnih 1200 višinskih metrov vzpona, najbolj pogumni pa so štartali že 1,5 h pred nami kar iz doline.
Vodnici Karmen Razlag in Saša Jagodič sta predstavili turo ob karti Pohorja na Bellevue. Takoj na začetku  nas je ob poti pričakala že prva znamenitost,  bela cerkvica  sv. Bolfenka. In že smo potiskali pedala, nekateri pa tudi kolesa, na najtežji vzpon ture do razglednika. Ta nam je ponudil čudovite razglede na Maribor, Kope, Kozjak, Boč, Donačko in celo domači Žusem.
Če bi bilo pravo vroče poletje, bi nam visoke smreke ob gozdni poti do Areha nudile prijeten hlad, tako pa smo se prav razveselili sončnih žarkov na Ruški koči, kjer smo imeli prvi počitek. Pot od Areha do Š umika se je kmalu prevesila navzdol in v dveh skupinah smo se spustili do Bojgota, kjer pa smo svojim kolesom po napornem zaviranju pustili malo odmora in čuvaja Damjana, ostala četica pa se je peš odpravila do slapa Veliki Š umik. Čeprav je pot kar naporna, si slap zasluži pol urice hoje in svoje ime, zlahka pa bi ga preimenovali tudi v Veličastnega!
Naslednja postojanka je bila še posebej težko pričakovana, saj je bil že čas kosila, kolesarji pa so z 600 m skupnega višinskega vzpona pokurili že kar nekaj energije. Domači bezgov in malinov sirup ter odličen pasulj izpod rok mladega oskrbnika koče pri Š umiku,  Klemna, je zelo teknil, za animacijo ob kosilu pa so izvrstno poskrbele prostoživeče živali s koče: 2 radovedna konja, prijazen pujs, hlačasti petelin in prijazne muce.
Po skupinskem fotografiranju nas je čakal 17 km makadamski spust ob Lobnici do Ruš. Nekje na polovici poti nas je rahlo namočil dež. Po Dravski kolesarski poti smo zavili še na zaključno postojanko izleta: Drava center, kjer so prijazno poskrbeli za hrambo naših koles, vmes ko smo mi uživali na  terasi ob reki v čudovitih pogledih na dravsko dolino in se sladkali s slastno pito in gibanico. Nihče od udeležencev ni dvomil, da je vodnica Karmen, domačinka, odlična poznavalka idiličnih kotičkov v  krajih ob Dravi  in smo ji bili zelo hvaležni za namige za kulinarične bombončke ob naši poti. Za nami je bil čudovito preživet dan, prevoženih 45 km je v odlični družbi kar nekam splahnelo. Sledil je še samo povratek do parkirišča pod vzpenjačo in pozdrav do naslednje skupne ture. Š e nekaj fotoutrinkov (foto: Karmen, Damjan, Ivan)  tukaj.

Sasa J.

 

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica