Z mladimi na Janče

Prvi letošnji zimski izlet za osnovnošolce na Janče ni pokvarilo sneženje dan pred tem izletom. Nasprotno, kot da so komaj čakali, da se v letošnjem letu podajo na planinske poti. Peterica je ostala doma, so zboleli ali se ustrašili snega, tisti vztrajni pa so se podali na pot.

Naš prevoz smo zapustili na železniški postaji Laze, kjer smo v čakalnici posegli po dobrotah iz nahrbtnikov, kajti še zmeraj velja rek, da prazna vreča ne stoji pokonci.

V objemu tople čakalnice je sledilo nekaj napotkov za pot, ponovilo se je nagradno vprašanje, po kakšnem junijskem sadežu so znane Janče. Seveda sem poskušal zmesti mladež z naštevanjem vseh mogočih južnih sadežev, vendar brez uspeha, kajti nagradno vprašanje oziroma odgovor pa se že ne more izdati kar tako, če bo žrebanje šele na koči. So pa bili opozorjeni, da naj bodo med potjo pozorni na tablo, kjer bodo dobili odgovor tisti, ki so bili še v dvomih.

Ker pa smo imeli podpornika za tokratni izlet, smo pred odhodom vodenim postavili vprašanje, kam s folijo, v katero so bili zaviti sendviči. Odgovor je bil na dlani; v nahrbtnike. Pot na Janče ni bila nekaj posebnega, le strmina nam je delala preglavice in ni nam uspelo, da bi hodili pol ure brez počitka. Ja, tudi sneg ima svojo moč. V snegu smo opazili tudi sledi in ugibali kaj pripada srnjadi, mački, lisici …

Po prihodu na cilj smo se najprej ogreli v topli koči, popili čaj, napolnili svoje želodčke, napisali dnevnike in kar skozi okno opazovali Ljubljano globoko pod nami. In kot se za planince spodobi, je sledil pogovor o planinskih kočah, njihovem vplivu na okolje in seveda, kaj lahko storimo tudi sami zazmanjševanje vplivo na okolje.

Težko pričakovani odgovori na nagradno vprašanje so končno romali v kapo in z žrebom je bila podeljena nagrada meh za vodo. Pravilni odgovor je bil: jagode.

Pred odhodom je sledilo obvezno fotkanje pred kočo. Hvala EKO SKLAD! In sledil je spust po celem snegu  v Jevnico, kjer je bil zanimiv prehod po pokritem mostu preko Save.

Tukaj pa najdete nekaj foto utrinkov.

Silvo Užmah

Comments are closed.

Proudly powered by WordPress | Theme: Baskerville 2 by Anders Noren.

Up ↑

PD Slivnica